Blog — Lambert Engineering

Wij zoeken volk! Stages/deeltijds/voltijds

We zijn op zoek naar iemand om ons team te versterken van 2 naar 3. Stage, Deeltijds of voltijds.
We werken hybride op kantoor of thuis.

Kort gezegd halen we meer uit structuren, door middel van doorgedreven digitaal structureel ontwerp.

We focussen ons op verbouwingen, CLT en programmeren.

Minimale vereisten

Opleiding aan de gang of voltooid in bachelor bouw, bachelor architectuurassistent, industrieel ingenieur, burgerlijk ingenieur, ingenieur architect, of gelijk(w)aardig door ervaring.
IT-opleiding kan ook, als je een sterke affiniteit hebt met de bouw en stabiliteit van structuren.

Ervaring met 3D modellering of BIM, liefst Rhino.

Ervaring met visual scripting, liefst Grasshopper.

FEM-pakket gekend.

Excellent in Excel.

Affiniteit met structuur.

Vertrouwd met gangbare structurele oplossingen.

Onderscheidingspunten

C#, python

fit met ons DNA

curieus, leergierig, creatief, bouwbeest, IT-tools-savvy.

We kijken er naar uit u te leren kennen.

BIM implementering. Een terugblik.

03c.jpg

Begin 2017 begonnen we onze BIM-reis. In onze blogpost “BIM implementatieplan” hadden we een theoretische visie voor ogen. Vandaag kijken we terug op onze realistischere invulling.

Sindsdien zijn we blijven geloven dat BIM vooral een documenteringstool is.

Een te dikke balk in een BIM-model zal nog altijd een te dikke balk op de werf zijn en een te dure balk zijn.

2017 Rhino

In 2017 kochten we ook onze eerste Rhino licentie. Naast de aantrekkelijke prijs, was de hoofdreden om data centraal te kunnen stellen.

Het idee was op in stapjes bij te leren per project. Met onze data gekoppeld via grasshopper als basis.

Door Rhino te kiezen keren we ons af van de klassieke BIM stroom, waarbij de documentering (hoe het gebouw op het plan wordt weergegen) eerder voorop staat. 

Die documentering is nu nog ons grote werkpunt.

grasshopper data handlen

grasshopper data handlen

Excel werd onze voornaamste database. Maar excel heeft ook veel beperkingen als data-drager. Hierdoor evolueerden we naar een gekoppeld systeem met data in het model als attributen.

Grasshopper is onze eerste keuze voor data te handlen, waar de data,en hoe, staat hangt af van het doel.

Rhino uitvoeringsplannen

Het voordeel van overstappen naar Rhino, is dat het praktisch alles kan wat je in 2D CAD nodig hebt. De initiële overstap van CAD 2D naar Rhino 2D was op zich nog makkelijk gemaakt. Eens linetypes en arceringen hun vervloeking hebben gekregen.

03a image (1).png

De data op een 2D plan kan via GH gelinkt worden met XLS voor de berekeningen. 

Hierdoor is onze workflow grotendeels hetzelfde voor kleine renovaties, als voor grote appartementsprojecten in schetsontwerpfase.

De veelzijdigheid van rhino maakt het mogelijk foto’s, pdfs, dwgs of skps als onderlegger te gebruiken. Ideaal voor kleinere projecten, waar er schetsmatige structuren nodig zijn.

2018 Visual Arq

Voor de stap naar 3D model te zetten heb je meer nodig. Zeker als er 2D plannen moeten worden gemaakt.

Visual Arq is een goedkope (ca 700€) manier om meer invulling naar bim te krijgen

Het is zeker geen commercieel bim pakket. Onze grootste struggle is het structuurplan view. architectuurplannen kijken omlaag en ingenieurs kijken omhoog op hun plannen. Dit is niet mogelijk binnen rhino omgeving. Onze workarounds zijn nu 2D plannen genereren boven elkaar. De RCP (reflected ceiling plan) is beloofd voor visual arq 3.

Je kan niet verwachten dat een kleine speler de middelen heeft als autodesk om een echt bim- pakket uit te bouwen.

Het grote voordeel van VisualArq, verbonden met Rhino, is de grasshopper integratie. Alle elementen kunnen parametrisch worden benaderd. bvb structuurdata handlen naar ifc bestanden,... Waardoor data makkelijk te handlen is.

Ook nu basis script API, voor waar grasshopper te kort schiet. 

In 2019 hadden we ons laatste 2D-project.

Toch beginnen we nu eerder te kijken naar andere echte bim-paketten ter uitbreiding.

De visie van 2017 was dat we onze data apart houden en per software is niet realistisch gebleken. Langs de andere kant zijn we vandaag te veel gefocust rond Rhino. Terwijl er amper.

Documentering moet beter kunnen, en is onze volgende bestemming op de BIM-reis.

We streven nog steeds naar data-gedreven structureel ontwerp.






Nieuwigheden in Rhino 7



Onlangs loste McNeel een nieuwe versie van hun 3D-modellering software, Rhinoceros. Hieronder lijsten we de belangrijkste nieuwe features van Rhino 7 op en welke impact zij hebben op onze dagdagelijkse workflow.


Rhino Inside Revit/Archicad

Rhino Inside Revit

Dat Rhino 7 nu werd gelanceerd, is volgens ons door Rhino Inside Revit. In het kader van Autodesk University is er altijd veel te doen over data overdracht tussen Rhino (voor ontwerp/concept fase) en Revit (voor documentering). Dit is al 10 jaar een hot item, maar was tot op vandaag enkel mogelijk met (omslachtige) workarounds (Grevit, Rhinamo, conveyor,...).

Met Rhino Inside Revit hebben we nu de mogelijkheid om Revit en Rhino simultaan te gebruiken. Hierdoor kunnen plannen aangeleverd door Architecten via Grasshopper worden omgevormd naar structurele plannen/modellen waar wij verder mee aan de slag kunnen.

Deze nieuwe functie zal er op termijn waarschijnlijk voor zorgen dat de positie van Rhino in de amerikaanse markt zal versterken (waar Revit een bijna-monopolie heeft). Daarnaast kan Rhino nu ook gebruikt worden binnen Archicad, een programma da we steeds vaker zien terugkomen bij verschillende architectenbureaus.


Sub D

Rhino 7 - Sub D in action

Rhino 7 - Sub D in action


Deze functie is voor ons minder belangrijk, maar zet wel grote stappen in het 3D modelleren en bijgevolg ook in het 3D printen van bepaalde ontwerpen.


Sub D geeft de gebruiker de mogelijkheid om, naast het werken met control points, nu ook acties te kunnen uitvoeren met meshes van objecten binnen Rhino. Hierdoor kunnen 3D modellen veel sneller worden opgemaakt en bewerkt. Rhino 7 is dus een niet te missen tool voor mensen die actief zijn binnen het domein van product-ontwerp.





Snelheid


We ervaren een voelbaar snellere workflow in vergelijking met Rhino 6. De enige oorzaak die we hieraan kunnen linken, is dat Mcneel vermeld dat zij nested blocks, detailed views en tekst op een andere manier benaderen in Rhino 7.

Aangezien wij gebruik maken van VisualARQ 2, hebben we onlosmakelijk te maken met veel nested blocks in onze modellen. Daarnaast worden er per balk ook nog eens snedes gemaakt in detailed views, dewelke een aanzienlijke hoeveelheid tekst bevatten (borderel, peilen, etc.). Dit zou 1 van de redenen kunnen zijn, maar je hoort ons dus zeker niet klagen.



Layout Attributen


Layouts kunnen nu ook attributen bevatten. Dit brengt enorm veel voordelen met zich mee. Zo kunnen de titelhoeken op onze plannen volledig parametrisch worden opgebouwd en geoptimaliseerd. Denk daarbij aan een link tussen projectnaam op de plannen en de naam van folder-map waarin het Rhino-bestand zich bevindt. Automatisch datums aanpassen bij revisies. Het syncen van een borderel met Rhino, waarbij we bepaalde layers kunnen linken aan een excel-bestand en bij wijzigingen in het model deze automatisch worden doorgevoerd in het borderel.  



Grasshopper player

Let’s face it, architecten, modelleurs en ingenieurs staan niet altijd te springen om zich te verdiepen in de wereld van het programmeren. Bijgevolg is er bij hen vaak een soort van drempelvrees om van standaard modellering over te stappen naar parametrisch ontwerp. Ook het uitwisselen van scripten kunnen tot veel vragen leiden (pro tip: commentaren, structureren en clusters kunnen de drempel verlagen). 

Er dus vaak nood aan een ‘plug ‘n play’ toepassing van deze programma’s. Dankzij de Grasshopper Player verdwijnt alle programmeertaal naar de achtergrond en kan de gebruiker door enkele input parameters (getString of getPoint) te geven, het script laten draaien binnen Rhino zelf.

Rhino 7 - Grasshopper Player in action

Rhino 7 - Grasshopper Player in action

Een tweede voordeel van de player, is dat de laadtijd van Grasshopper (en al zijn plugins) wegvalt. Wanneer je in een bepaalde workflow zit tijdens het tekenen, kan het soms storend zijn om Grasshopper te moeten opstarten en te wachten tot een script geladen is om daarna weer verder te kunnen. 

De nadelen bij het werken met de Grasshopper Player, is dat er een meer serieel proces nodig is, waarmee dus ook wat extra denkwerk gepaard gaat. De externe gebruiker kan maar 1 pad meer volgen en deze manier van werken past niet goed binnen het idee van parametrisch ontwerpen.

In plaats van het streven naar een groot moederscript om alle taken binnen onze workflow uit te voeren, zullen wij eerder opteren om verschillende kleinere scripts per taak te schrijven. Hierdoor maken we komaf met te lange laadtijden en kan deze Player zeker van toepassing zijn.


Clash Detection

Rhino 7 - Clash Detection Component

Rhino 7 - Clash Detection Component

In Grasshopper hebben we deze component de voorbije jaren steeds moeten benaderen in meerdere stappen. Met de komst van Rhino 7 kunnen we het snijden van lijnen onderling of  van bijvoorbeeld wapening in een betonbalk nu met één component uitvoeren. Als output krijg je o.a. het aantal intersecties, de locaties van de snijpunten, etc. Het is duidelijk zeer handig gereedschap, die we maar al te graag verwelkomen in onze toolbox.

En meer

Python, C#, VB, GH, etc. hebben nu een eigen gecompileerde plugin. Hierdoor kan naar eigen wens gecodeerd worden en kunnen deze programma’s direct worden toegepast in een Grasshopper script. Deze functie zal ons veel tijd besparen en verhoogt de samenwerking tussen de verschillende programmeertalen.

Met Save Selection bestaat er nu de mogelijkheid, zoals de naam doet vermoeden, om bepaalde selecties binnen Rhino op te slaan. Dit opent tal van mogelijkheden, zo kunnen deze selecties aan een script worden gekoppeld om bepaalde handelingen enkel op een deel van het model uit te voeren. 

Waar we vroeger verschillende GH plug-ins via de Foor4Rhino website moesten downloaden, heeft Rhino nu zijn ingebouwde Plug-In-Store, waardoor deze tools binnen het programma zelf beschikbaar worden gesteld.

Plaats + type kraan op bouwwerf bepalen via Grasshopper

Het kiezen van een kraan is een proces dat steeds afhangt van dezelfde criteria. In plaats van steeds zelf naar de waarden te moeten zoeken die het type van de kraan zullen bepalen, kan dit ook via Grasshopper.

Alle beschikbare types kranen kunnen in Excel worden opgelijst en daarna vergeleken met de objecten die de kraan zal moeten kunnen tillen (gewicht, afstand, hoogte,…) in een bepaald project.

De positie van de kraan is hierbij nog niet bepaald. Er zal een vooraf al een bepaalde positie kiezen voor de kraan binnen de limieten waar ze mag staan. Daarna wordt via een tool in Grasshopper, galapagos, de positie van de kraan bepaald binnen diezelfde limieten. Hier zal rekening gehouden worden met het feit dat we de goedkoopst mogelijke kraan zoeken.

De kraan wordt ook simplistisch voorgesteld in het project via deze programmering om zo een beter visueel beeld te krijgen over hoe ze zal opgesteld worden.

Via de galapagos-tool in Grasshopper wordt de goedkoopste kraan gezocht in functie van de kostprijs van de kraan

Via de galapagos-tool in Grasshopper wordt de goedkoopste kraan gezocht in functie van de kostprijs van de kraan